7 Tips hoe jij overeind blijft in een storm

Elly Kassenaar Onderwerp: mediteren 8 reactie(s)

7 Tips Hoe jij overeind blijft in een storm

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij ook weleens het gevoel dat je in een grote storm terecht bent gekomen?

Je hele situatie is heel plotseling veranderd, heel veel zekerheden die je had zijn plotseling weggevaagd. Je probeert overeind te blijven, want oh die storm gaat wel erg hard tekeer.
Je probeert het niet alleen, overeind blijven. Nee, je MOET overeind blijven om de hele situatie aan te kunnen en later ook flink en sterk genoeg te zijn om de dan huidige situatie te kunnen hanteren.

Terwijl ik dit schrijf verkeer ik in zo`n storm. Het is afwachten wat er van mijn situatie over is als de storm gaat liggen.

Mijn maatje, mijn lieve man Tom, ligt in het ziekenhuis met hartproblemen. Er wordt ontzettend goed voor hem gezorgd. Veel onderzoeken achter de rug en nu wordt met medicijnen geprobeerd zijn hartritme weer redelijk normaal te krijgen. Zijn hart gaat veel te snel.

Het is nu afwachten wat er straks van onze oude situatie overblijft.

Het is een drukke en spannende tijd geweest, en het is natuurlijk nog steeds spannend.

Ik ben er redelijk door gekomen, dankzij ontzettend lieve dochters, lieve familie, vrienden en kennissen.

Maar oh, wat ben ik toch weer blij dat Energetische Meditatie op mijn pad is gekomen. De oefeningen van Energetische Meditatie (actieve meditatieoefeningen) heb ik soms de hele dag, gewoon gedurende de hele dag gedaan.

Liep ik bijvoorbeeld een trap op of af, dan deed ik dat heel bewust. Ik was even uit dat drukke hoofd. Ik telde de traptreden, keek naar de mensen om me heen, hoe ze de trap op liepen. Hoe keken de mensen, boos, vrolijk of vriendelijk?

In de auto, wachtend voor een stop licht, deed ik snel een korte bodyscan.

Alles deed ik zoveel mogelijk met aandacht.

Inmiddels is mijn lieve man uit het ziekenhuis, is hij bezig aan zijn herstel. Het is nog steeds spannend hoe onze toekomst er uitgaat zien en of hij weer de oude wordt.

Onderstaande tips hebben me enorm geholpen en ik pas ze nog steeds dagelijks toe.

7 Tips Hoe jij overeind blijft in een storm.

 1. Haal de situatie niet naar je hoofd. Laat de angst, verdriet, boosheid, of welke emotie dan ook in je lichaam. Ga er niet over piekeren en tobben.

Hoe je dit doet?

Voel gedurende de dag regelmatig je voeten. Ga uit dat drukke hoofd. Wanneer je aandachtig je voeten voelt, kun je niet in je drukke hoofd zijn.
Voel je je voeten niet? Trek ze even samen, en ontspan je voeten weer.
Herhaal dit een paar keer.
Hoe voelen je voeten nu? Kun je ze nu voelen? Voel je je schoen, sok, kous? Voel je de vloer waar op je staat? Hoef je echt niet lang te doen, af en toe eventjes is al goed voor jou. Ongemerkt ontspan je je dan even en krijgt dat drukke hoofd even rust.

 1. Doe wat je te doen hebt met aandacht.

Dat wil zeggen, wees met je aandacht bij hetgeen je aan het doen bent.

Dus als je iets simpels doet als autosleutels uit je tas halen, doe dit dan bewust. Zie wat je doet en kijk naar je sleutels, wat ga je er nu mee doen?
Dan weet je straks nog waar de sleutels zijn en hoef je niet te zoeken of zelfs in paniek te raken “O jeetje, waar heb ik die autosleutels nu gelaten”.

 1. Doe af en toe gedurende de dag een korte bodyscan, dat wil zeggen je voelt even je hele lichaam. Hoeft echt niet lang te duren. Ga je hele lichaaam even af, van je voeten tot je kruin. Voel wat je te voelen hebt. Voel je ergens een naar gevoel, misschien wel pijn. Voel het. Geef daar even aandacht aan.

Het mag er zijn, die pijn of dat nare gevoel. Geef er geen weerstand aan, in de vorm dat je bijvoorbeeld ergert aan die pijn.

 1. Deel jouw verhaal, wat jou nu overkomt met iemand.
  Deel jouw zorgen, hoe je je voelt, vertel wat je overkomen is.
  Weet je niemand waarmee je jouw verhaal kan en wil delen, schrijf dan even een paar minuten per dag wat je vertellen wil.
  Schrijf niet langer dan 15 minuten, want langer is niet goed voor je.
 1. Luister naar je lichaam. Ben je moe – neem even rust.
  Wat zegt je lichaam tegen je?
  In een van de eerste drukke en spannende dagen dat mijn man in het ziekenhuis lag, was ik dood en doodmoe. Mijn hoofd voelde niet lekker, en ik had echt nergens puf voor. Ik maakte de moeilijke keuze om thuis te blijven, dat was natuurlijk niet leuk. Voor mijn man niet en ook niet voor me zelf. Want ik wilde heel graag weten hoe het nu met hem was.
  Maar ik wist ook, als ik nu rust neem, dan ben ik er weer snel bovenop. Ga ik door, dan duurt mijn herstel nog veel langer.
  Mijn besluit om goed voor me zelf te zorgen is goed voor mij, maar ook voor anderen.
 1. Even een moment voor je zelf.
  Is goed voor jou, maar ook voor anderen en voor wat je te doen hebt.
  Ik drink bijv. heel graag “even” een kopje cappuccino, daar kan ik echt van genieten. Ik proef het, ik zie het mooie schuim en oh wat is de koffie lekker.
 1. Probeer haasten zoveel mogelijk te vermijden.
  Het is niet goed voor jou.
  Schrap van je “To do-lijst” wat je beslist NU niet hoeft te doen.
  Haasten kost je zo ontzettend veel energie. Je moet NU heel zuinig zijn met jouw energie, en geen energie verspillen.

Kun je mijn 7 openhartige tips gebruiken?
Laat je even weten onder dit blog?

Heb je op- of aanmerkingen laat ze gerust weten.

Ook als je vragen hebt, stel ze gerust. Ik beantwoord ze heel graag.

Voor nu, heel veel liefs,

Elly

PS
Heb je het e-book “Waarom ik mediteer?” al ontvangen?
28 verhalen van mensen waarom zij mediteren, zomaar aan ons verteld. Zomaar een beetje tijd van deze mensen aan ons gegeven, terwijl ze dit voor ons schreven.
Hier kun je het GRATIS aanvragen www.ellykassenaar.nl

8 reacties op "7 Tips hoe jij overeind blijft in een storm"

 1. Mia Vaessen zegt:

  Elly,
  Wat erg wat Tom is overkomen, erg ook voor iedereen maar vooral voor jouw, alle wenselijke sterkte! Wat ben je goed bezig en wat ben je een sterke vrouw!
  Ik zal ook zeker jouw tips ter harte nemen en proberen op te volgen.
  Bedankt,

  1. Hi Mia,
   Heel hartelijk dank voor je bericht en je wensen.
   Ja was even schrikken.
   De tips kan ik je van harte aanraden. Het werkt echt.
   Heel veel liefs, Elly

 2. Saskia Vriend van Kampen zegt:

  Dank je wel voor de tips , daar ga ik mee aan de slag

  1. Graag gedaan Saskia. Wat fijn dat je hiermee aan de slag gaat.
   Ben reuze benieuwd hoe jij mijn tips ervaart.
   Laat je nog even weten. Hier?
   Of als je dat liever doet, per email: Elly@boabalanca.nl
   Hoor het echt heel graag, liefs Elly

 3. jennie-overmulder zegt:

  mijn leven belande niet in een stom maar in een orkaan een jaar geleden kreeg ik hart falen en was daar nog niet klaar mee dat op 16 sept vrijdag avond mijn zoon de jongste 44 jaar zijn hond uit liet hij woonde bij mij om het leven is gebracht ik vond hem het is nog steeds een nacht merry de daders zijn nog niet gepakt voor zijn hond kon ik niet zorgen om gezondheids reden de hond was getraumatiseert en werd een gevaar voor de omgeving dat weekend ben ik alles kwijt geraakt mijn oudste zoon kan ik niet terecht die heeft sysofrenie heeft zelf hulp nodig ben zelf weduwe sinds 1989 en ben nu alleen slecht te been hart falen dus de storm duurt nog voort
  hoe ik mij op de been hou ik denk door mijm geloof dat dat mij op de been houd en mijn oudste mij nog nodig heeft dat is mijn verhaal

  1. Nou dat is inderdaad een orkaan @Jennie-overmulder.
   Wat een verschrikkelijke gebeurtenissen zijn jou overkomen.
   Heel veel sterkte en kracht wens ik je in deze moeilijke tijden.
   Wat fijn dat je kracht kunt vinden in je geloof.
   Ook heel veel sterkte met en voor jouw oudste zoon. Liefs, Elly

Laat wat van je horen

*

Pagina 1 van 11
Share This